Десетки хиляди протестиращи в събота участваха в поредни шествия в Белград

...
Десетки хиляди протестиращи в събота участваха в поредни шествия в Белград
Коментари Харесай

Демонстранти заплашват Вучич с по-радикални протести в Сърбия

Десетки хиляди протестиращи в събота участваха в поредни шествия в Белград и други сръбски градове против президента Александър Вучич след насилието в учебни заведения в страната, оповестява АП. 

Те дадоха обещание да радикализират мирните събирания, които към този момент разклатиха ръководството на президента.

Демонстрантите в Белград блокираха основната автомагистрала, която води през столицата и желаеха Вучич да подаде оставка -  което той неведнъж отхвърляше през последните седем седмици на митинги.

Припомняме, че в началото протестът избухна в отговор на две поредни всеобщи стрелби при започване на май, при които починаха 18 души, а други 20 бяха ранени - доста от тях възпитаници от начално учебно заведение в Белград.

Протестиращите упорстват за оставките на висши сръбски чиновници по сигурността и лишаване на лицензите за лъчение на проправителствени медии и таблоиди, които постоянно излъчват наличие с принуждение и са домакини на незаконни фигури и военнопрестъпници.

Протестиращите считат, че контролираните от страната медии са виновни за културата на принуждение, която е опора в Сърбия след войните на Балканите през 90-те години, оставили повече от 100 000 жертви.

В същото време, водачи, близки до Вучич, показаха разбиране, че митингите, декларирани като неполитически, се подкрепят от кръгове, които желят отстраняването на Вучич. 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик съобщи, че умишлено се злоупотребява с реакцията след нападенията в учебни заведения в Сърбия.

По думите му Вучич е неуместен, тъй като постоянно отстоява сръбската позиция, а това е обвързвано с огромни опасности и персонални жертви.

Помолен да разяснява последните събития в Сърбия, Додик отговори, че това е въпрос на политически процеси и че всичко наподобява на това, през което Република Сръбска мина в близкото минало, поради към момента неизяснената гибел на млад мъж от Баня Лука.

Той подозира по-конкретно и тогава, и в този момент интервенция на британските секрети служби с техни сътрудници от Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР